پروانه بهره برداری چیست ؟ چگونه پروانه بهره برداری بگیریم و چندین سوال دیگر در این حوزه را ما در ادامه به شما توضیح داده ایم تا بتوانید از این توضیحات بهره مندی کامل را ببرید:
پروانه بهره برداری چیست ؟
پروانه بهره برداری مجوزی است که برای تمامی فعالیت های واحدهای صنعتی صادر می شود.
پروانه بهره برداری در صورتی قابلیت صدور دارد که در تمامی بخش ها اقدامات لازم برای راه اندازی کارها انجام شده باشد از جمله این اقدامات: تامین زمین تاسیسات، احداث ساختمان، نصب ماشین آلات خط تولید، تامین نیروی انسانی مورد نیاز و تولید آزمایشی می باشد که تمامی واحد ها صنعتی که به فعالیت های اقتصادی مشغول می باشند می توانند با داشتن شرایط لازم جهت اخذ پروانه بهره برداری اقدام کنند.
اشخاصی که بخواهند کارخانه ای را راه اندازی کنند نیاز به کسب سه مجوز دارند:
1) دریافت موافقت اصولی از وزارت صنایع
2) اخذ پروانه احداث
3) دریافت پروانه بهره برداری
در واقع پیش نیاز اخذ پروانه بهره برداری اخذ جواز تاسیس می باشد. متقاضیان پس از این که در یکی از شهرک های صنعتی مجاز مراحل اخذ جواز تاسیس را به پایان رساندن، بخشی از خط تولید خود را راه اندازی می کنند. پس از انجام شدن تولید آزمایشی محصولات خود ، به سایت بهین یاب مراجعه کرده و برای پروانه بهره برداری درخواست ثبت می کنند. در نهایت بعد از بررسی خط تولید به وسیله کارشناسان صنایع و معادن پروانه صادر می شود.
صدور پروانه بهره برداری در واقع سندی رسمی و لازم الاجرا می باشد که مشخص کننده مدت بهره برداری از تولیدات کارخانجات و واحدهای تولیدی بر مبنای طرح به تصویب رسیده است. و از جانب وزارت صنایع و معادن و ارگانهای ذیصلاح دیگر مثل جهاد کشاورزی وزارت بهداشت و … صادر می گردد.این پروانه قابل تمدید ، معامله و یا انتقال به اشخاص ثالث می باشد .مدت استفاده از پروانه بهره برداری با توجه به موارد مندرج در این پروانه متغییر می باشد. که با حق اولویت قابلیت تمدید را دارا ست . جهت اخذ پروانه بهره برداری ابتدا میبایست جواز تاسیس یا موافقت اصولی را دریافت و جهت موافقت اصولی تکمیل پرسشنامه ( نرم افزار کامفار ، آمایش و یا پرسشنامه 35 صفحه ای صنایع) الزامی می باشد .
پروانه بهره برداری چه مزایایی دارد؟
صاحب پروانه بهره برداری مشمول تمامی امتیازاتی که وزارت صنعت، معدن و تجارت برای آن دسته از واحد های تولیدی فعال در نظر می گیرد می شود.
صاحبان پروانه بهره برداری می توانند جهت محصولات آرایشی بهداشتی ، غذایی و یا دارویی خود از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی پروانه ساخت دریافت کنند.
پس از صدور پروانه بهره برداری دارنده می تواند علامت استاندارد برای واحد صنعتی خود دریافت نماید.
پروانه بهره برداری موجب افزایش اعتبار واحد صنعتی است و برای دارنده این امکان به وجود می آید که در مناقصات دولتی و خصوصی تحت عنوان تولید کننده کالا حضور پیدا کند.
دارنده پروانه بهره برداری می تواند مواد اولیه پلاستیک و مواد شیمیایی خود را از شرکت ها و پالایشگاه ها به قیمت دولتی فراهم کند.
مراحل پروانه بهره برداری
در ابتدا می بایست پرسشنامه پروانه بهره برداری را از سازمان صنایع و معدن دریافت نموده و پس از تکمیل به سازمان ارائه دهید.سپس کلیه ماشین آلات توسط کارشناسان مربوطه مورد بررسی قرار می گیرد و در صورت تایید توسط اداره مربوطه،پرداخت تمامی هزینه های صدور پروانه بهره برداری و پیگیری های لازم تا صدور پروانه ۲۵ ساله می باشد.در ادامه شرکت ثبت کریمخان مدارک لازم جهت اخذ پروانه بهره برداری را به شما ارائه می دهد.
مدارک مورد نیاز جهت درخواست صدور پروانه بهره برداری
1.تکمیل فرم تقاضا در سامانه بهین یاب
2.تصویر کپی کارت ملی مدیر عامل
3.تصویر کلیه مدارک شرکت جهت اشخاص حقوقی
4.کپی آگهی تغییرات شرکت در مورد شخصیت های حقوقی ( در صورت وجود )
5.اسناد مالکیت زمین محل استقرار یا اجاره نامه و اقرار نامه رسمی برای محل های استیجاری
6.اعتبار جوازتاسیس
7.تصویر پایان کار ساختمانی
8.کپی از قرارداد خرید امتیازهای آب و برق
9.اصل و فتوکپی فاکتور خرید ماشین آلات
10.فاکتور خرید مواد اولیه
11.فاکتور خرید و اجرای سوله
12.ارائه اطلاعات پرسنل کارخانه از طریق فایل EXCEL
13.ارائه پاسخ استعلام های مربوطه
14.رسید پرداخت هزینه صدور پروانه بهره برداری
15.رسید پرداخت هزینه تمبر بانکی
هزینه ها:
هزینه اخذ پروانه با استناد به نوع فعالیت ، حجم تولید ،نوع پرسشنامه ( کامفار ، آمایش ، صنایع) و موارد دیگر مشخص می شود.
راهنمای صدور پروانه:
پس از به پایان رسیدن مراحل احداث و تولید آزمایشی ، بازدید و ظرفیت سنجی توسط سازمان و در حالت ارائه گواهی های مورد نیاز و تبعیت از شرایط درج شده در جواز تاسیس ، پروانه بهره برداری بنا بر نیاز برای تمامی اشخاص حقیقی یا حقوقی صادر می گردد.
اگر قسمتی از ظرفیت تولید شامل برخی از خطوط یا مراحل تولید برای بهره برداری مهیا باشند صدور خواهد شد.در این گونه موارد صدور جواز ابطال نمی گردد و پیرو قوانین جاری جواز تاسیس خواهد بود.
صدور پروانه بهره برداری طبق ماده ۱۳ قانون شیوه ی ممانعت از آلودگی هوا ،منوط به تایید محل استقرار واحد بواسطه ی سازمان حفاظت محیط زیست می باشد.
تبصره: طبق ماده هفتم قانون برطرف نمودن برخی از موانع تولید و سرمایه گذاری های صنعتی ، اگر به استعلام های صدور به مدت یک ماه توسط سازمان حفاظت محیط زیست پاسخ داده نشود ، سازمان ها موظف به صدور پروانه بهره برداری خواهند بود.
اگر صدور پروانه متعلق به مکان استیجاری باشد و مستاجر با حداقل میزان اجاره یکساله در آن واحد مستقر باشد این موضوع مانع قانونی ندارد.
تبصره: داشتن کد رهگیری برای قرارداد اجاره الزامی است و می بایست از سامانه املاک و مستغلات بوده و یا در دفاتر اسناد رسمی منتظم شده باشد.
واحدهایی که دارای این مجوز می باشند با پیروی از ضوابط و مقررات نسبت به افزایش ظرفیت موجود و یا تولید محصولات جدید اقدام نموده اند اخذ پروانه بهره برداری تازه صادر و جایگزین پروانه قبلی خواهد شد.
تبصره ۱: عبارت “این پروانه جایگزین پروانه شماره… مورخ… گردیده است” باید در پروانه جدید آورده شود.
تبصره ۲: در حالت رعایت مفاد ذیل ماده ۳ صدور پروانه بهره برداری تازه جهت واحدهای موضوع تبصره ذکر شده مانعی از نظر قانونی ندارد.
تبصره ۳: صدور پروانه بهره برداری برای واحدهایی که قبل از ابلاغ هر یک از این محدودیت ها ایجاد شدند مانعی ندارد.
برای واحدهای فعال صنعتی فاقد جواز تاسیس در صورت درخواست متقاضی و با رعایت مقررات این دستورالعمل پروانه بهره برداری صادر می گردد.
صدور پروانه برای صنایع نوین یا صنعت سبز که قبل از تاریخ ۱۸ مرداد ۸۸ در داخل شعاع ۱۲۰ کیلومتری تهران احداث و آماده بهره برداری گشته اند بر اساس بند ۸ مصوبه شماره ۹۹۷۵۷ مورخ ۱۸ مرداد ۸۸ هیات وزیران بلامانع است.
تبصره: احراز سابقه فعالیت واحدهای گفته شده منوط به ارائه مستندات پرداخت مالیات یا حق بیمه کارکنان از مراجع مربوطه می باشد.
ظرفیت تولید واحد صنعتی بر طبق توان ماشین آلات نصب شده برای سه شیفت ۶ هزار ساعت در سال محاسبه می شود و در مواردی که به دلیل ماهیت صنعت ، استمرار تولید ضرورت داشته باشد ، ظرفیت بر اساس ۸ هزار ساعت در سال محاسبه خواهد شد.
تبصره: اصلاح ظرفیت پروانه بهره برداری واحدهای موجود بر اساس ضوابط این دستورالعمل مانعی نخواهد داشت.
در پروانه بهره برداری اطلاعاتی از قبیل شناسه کسب و کار، تاریخ صدور و شماره ثبت دبیرخانه، نام و شناسه شخص حقیقی یا حقوقی دارای پروانه، فهرست و ظرفیت محصولات، سرمایه و اشتغال موجود ثبت می گردد.
تعویض نام دارنده آن طبق درخواست متقاضی و ارائه گواهی رسمی بلامانع است.
تولید بدون کارخانه با رعایت ضوابط این دستورالعمل و دریافت شناسه کسب و کار رسمیت می یابد.
صدور مجوزهای مطرح شده در این دستورالعمل از طریق سامانه بهین یاب انجام می شود و هر گونه توضیح و تغییر به صورت دستی در مجوزهای صادر شده اکیدا ممنوع می باشد.
هزینه صدور جواز تاسیس و پروانه بهره برداری و تمدید جواز تاسیس طبق قوانین و مقررات اخذ می گردد.
وظیفه نظارت بر حسن اجرای این دستورالعمل با توجه به مورد با معاونت برنامه ریزی، معاونت امور صنایع و اقتصادی با معاونت امور معادن و صنایع معدن خواهد بود و هر گونه تغییر در دستورالعمل با پیشنهاد مشترک معاونین ذکر شده و تایید وزیر صنعت معدن و تجارت انجام می گیرد.
این دستورالعمل در ۲۱ ماده و ۱۲ تبصره تهیه و به تصویب رسیده و از تاریخ ابلاغ جایگزین دستورالعمل و ابلاغیه های مرتبط قبلی میباشد.
طریقه و ضوابط صدور:
به صنایع فرآوری مواد معدنی فلزی و غیر فلزی كه از وزارت صنایع و معادن جواز تاسيس گرفته اند و به صورت آزمایشی راه اندازی شده اند و يا واحدهایی كه پرونده آنها بر اساس توافقات موجود این وزارت و وزارت صنایع به وزارت صنایع و معادن انتقال می یابد طبق مراحل زیر صادر می شود:
ارائه درخواست كتبی دارنده جواز تاسيس به وزارت صنایع و معادن
دریافت ، تكمیل و ارائه فرم سئوالات مربوط به صدور پروانه ( فرم شماره ۳ ) توسط متقاضی
کار شناس بررسی کننده از عملیات اجرائی انجام شده در پروژه بازدید کرده و آن را با طرح اولیه تطبیق می دهد و آیین نامه های مربوط و گزارشی از وضعیت پیشرفت طرح را ارائه می نماید.
کارشناس مربوطه پس از مورد بررسی قرار دادن طرح مذکور ، طبق هزینه های انجام شده پیش نویس فرم مربوطه را تهیه نموده و برای تایید و امضا به معاون مربوطه ارائه می دهد.
پس از اینکه مسئول مربوطه به تصویب و امضا پرداخت ، فرم مربوطه (فرم شماره ۴) تایپ شده و به تعداد ۶ نسخه تکثیر نموده و پس از ثبت در دفتر يا دبیرخانه نسخه اصل آن پس از دریافت حقوق دولتی بر اساس میزان سرمایه ثابت طبق جدول پیوست (حداكثر تا مبلغ ۱۵۰ هزار ریال ) به متقاضی تحویل و باقی نسخه نیز مانند جواز تاسیس به مراجع مربوطه ارسال می گردد.
این دستورالعمل جايگزین دستورالعمل شماره ۲۹۳۴/۶۰۰ مورخه ۷۵٫۰۵٫۰۲ می باشد كه لزوما برای اطلاع از گردش کار در مخیره ی متقاضیان قرار می گیرد
مراحل واگذاری زمین:
مدارک مورد نیاز جهت احداث واحد صنعتی به قرار زیر می باشد:
الف) فرآیند تشکیل پرونده
ب) انتخاب زمین
ج) پرداخت وجه
د) چگونگی تخصیص زمین و تحویل
ه) نحوه پرداخت اقساط
الف: فرآیند تشکیل پرونده
مراجعه به سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران و بررسی شرایط خاص صنعت مورد نظر و تطبیق آن با شرایط شهرک های در حال واگذاری و همچنین ارائه گزینه های ممکن به متقاضی.
ب: انتخاب زمین
متقاضی می تواند از سه زمین مختلف بازدید کند و یکی را انتخاب نماید. این گزینه ها با بررسی لازم در خصوص متراژ درخواستی، نوع تولید، رعایت زون بندی و مسائل زیست محیطی مشخص خواهند شد.
زمین انتخاب شده توسط متقاضی به مدت 48 ساعت در حالت رزرو باقی مانده، زمین مورد نظر به سایر متقاضیان واگذار خواهد شد.
ج: پرداخت وجه
_ پس از تصویب قطعه، دریافت قیمت حق بهره برداری از زمین و اعیانی و تاسیسات از طریق واحد امور مالی انجام می پذیرد.
_ در تمام شهرک ها مبلغ قرارداد به صورت نقد یا اقساط دریافت می شود.
_ چک ها به تاریخ دهم هر ماه می باشد و متقاضی می بایست از درج هر تاریخ دیگر خودداری کنند.
_ شرکت از پذیرش چک ها به جز صاحبان قرارداد معذور است و در صورت عدم ارائه دسته چک، در صورت تایید مراجع قانونی قابل در یافت می باشد.
_ متقاضی می بایست هر قسط، یک برگ چک به نام صاحب قرارداد در سررسیدهای تعیین شده ارائه نماید
_ متقاضی می بایست بابت ضمانت کلیه اقساط، نسبت به تحویل سفته با ظهرنویسی صاحب قرارداد به تاریخ بعد از آخرین قسط خود اقدام نماید.
_ متقاضی می بایست هر گونه تغییر مکان جغرافیایی محل سکونت خود را سریعا به صورت کتبی به واحد امور متقاضیان برای درج در پرونده و دفترچه قرارداد اعلام نموده و رسید اخذ نمایند.
د: چگونگی تخصیص زمین و تحویل
پس از تکمیل اسناد و مدارک لازم و اخذ تاییدیه از واحد مالی مبنی بر صحت مدارک و اسناد مالی دریافت شده، متقاضی می تواند برای تکمیل پرونده و انعقاد قرارداد به واحد امور متقاضیان مراجعه نماید.
ه: نحوه پرداخت اقساط
متقاضی می بایست قبل از تاریخ سررسید سفته ها که دهم هر ماه می باشد نسبت به حواله وجه آن ها طبق فرم بانکی مخصوص شرکت شهرک ها ی صنعتی با مشخصات کامل و درج شماره برای آن سفته اقدام نماید یا تا تاریخ مذکور با ارائه چک بانکی رمز دار قابل وصول در حساب… به نام شرکت شهرک های صنعتی اریز شود و بعد حضورا به شرکت شهرک صنعتی مراجعه و نسبت به پرداخت وجه و دریافت لاشه سفته موردنظر اقدام نمایند.
توجه فرمایید عدم پرداخت بدهی ها در موعد مقرر موجب واخواست سفته ها شده و مشمول جرائم متعلقه خواهد شد. مجموع هزینه های واخواست، هزینه های ما به تفاوت، هزینه دادرسی و اقدامات حقوقی و سهمی از هزینه های اداری از این گونه متقاضیان دریافت خواهد شد.
مدارک مورد نیاز جهت درخواست صدور پروانه بهره برداری:
1) مدارک هویتی اشخاص(اگر حقوقی باشد مدارک هویتی مدیرعامل)
2) تصویر کلیه مدارک ثبت شرکت ( در صورت حقوقی بودن)
3) اسناد مالکیت زمین محل استقرار یا اجاره نامه و اقرارنامه رسمی برای محل های استیجاری
4) اعتبار جواز تاسیس
5) تصویر پایان کار ساختمانی
6) کپی از قرارداد خرید امتیازهای آب و برق
7) اصل و کپی فاکتور خرید ماشین آلات
8) ارائه اطلاعات پرسنل کارخانه از طریق EXCEI