طرح توجیهی بازیافت نایلون
طرح توجیهی بازیافت نایلون
در این مقاله قصد داریم تا نحوه نوشتن و تنظیم طرح توجیهی بازیافت نایلون را خدمت شما عزیزان آموزش دهیم. اطلاعاتی مانند میزان سرمایه لازم و مراحل راه اندازی این کسب و کار را خدمت شما عزیزان ارائه دهیم.
پیش از اینکه به جزییات طرح توجیهی بازیافت نایلون بپردازیم، بهتر است با تاریخچه تولید نایلون و علت بازیافت آن آشنا شویم.
نایلون یکی از پرمصرف ترین مواد مصنوعی موجود است. زباله های پلاستیکی رها شده در طبیعت یک خطر جدی برای موجودات زنده هستند.
نکته دلخراش ماجرا این است که تجزیه نایلون در طبیعت بیش از ۴۰۰ سال طول می کشد. از طرف دیگر نابودسازی زباله های پلاستیکی نیز مشکلات مخصوص به خود را دارد. برای مثال تجزیه زباله با دفن کردن چند میلیون سال زمان می برد.
سوزاندن زباله های نایلونی هم گازهای سمی تولید میکند که برای سلامت انسان و دیگر جانداران مضر است. از این رو لازم است که زباله های نایلونی جمع آوری و بازیافت شوند تا تولید نایلون تا حد امکان کاهش یابد.
همان طور که می دانید پلاستیک های نایلونی از مواد نفتی تولید می شوند. در نتیجه با بازیافت نایلون نه تنها محیط زیست و جانداران آن را نجات می دهیم بلکه در مصرف منابع طبیعی مانند نفت و سوخت هم صرفه جویی خواهیم کرد.
معرفی نایلون
نایلون (Nylon) نوع خاصی از پلیمر ترکیبی است که ساخته دست بشر می باشد و در طبیعت یافت نمی شود. نایلون در طی یک سری آزمایش هایی به صورت تصادفی به دست آمد. کربن، هیدروژن، اکسیژن و نیتروژن مواد اصلی تشکیل دهنده نایلون هستند.
نایلون را می توان پرکاربرد ترین پلیمر دنیا به حساب آورد. استفاده از نایلون در صنعت با تولید مسواک و جوراب زنانه آغاز شد. محبوبیت نایلون در صنعت پس از جنگ جهانی دوم و با کمیاب شدن ابریشم به اوج خود رسید.
در واقع در ابتدای کار قرار بود نایلون جایگزین ابریشم شود تا بتوان محصولاتی را که با ابریشم تولید می شدند را با نایلون تولید کرد.
نگاهی به بازار بازیافت نایلون در ایران
در بازیافت نایلون هدف اصلی تولید محصولاتی است که به عنوان ماده اولیه و جایگزین مواد پتروشیمی در صنعت پلاستیک مورد استفاده قرار گیرد، قیمت مواداولیه بازیافتی معمولا بین ۵۰ الی ۶۰ درصد ، مواد پتروشیمی میباشد.
به همین دلیل بسیاری از فعالین صنعت پلاستیک در کشور ترجیح میدهند از مواد جایگزین بازیافتی برای تولید محصولات خود استفاده کنند.
بنابراین بازار مصرف بسیار گسترده ای برای محصولات بازیافتی وجود دارد و اگر از ارزش محصول خود آگاهی داشته باشید، فروش محصول کار خیلی سختی نیست.
عدم توانایی در تامین ضایعات
یکی از اصلی ترین چالش ها برای تولید کنندگان و فعالان صنعت بازیافت تامین بار یکدست و مستمر است. بسیاری تصور میکنند چون مصرف پلاستیک در کشور بالاست بنابراین ضایعاتش هم به وفور یافت میشود. این تصور کاملا غلط است!!!
بسیاری از از ضایعات پلاستیک که در پسماندهای شهری وجود دارد عملا غیر قابل استفاده میشوند و بسیاری از آنها همراه با پسماند شهری دفن یا سوزانده میشوند. مابقی ضایعات پلاستیک هم توسط پیمانکاران شهرداری به صورت دستی و با نیروی انسانی تفکیک و جداسازی میشوند .
بخاطر عدم استفاده یا استفاده محدود از ماشین آلات پیشرفته برای تفکیک و جداسازی ( که قیمت چند میلیون دلاری دارند) در ایران ، میزان ضایعات قابل استفاده برای بازیافت پلاستیک که از پسماند های شهری بدست می آید جوابگوی نیاز بازار نیست و بسیاری از ضایعات بدست آمده نیز کیفیت چندانی ندارند.
البته ضایعات پلاستیک فقط محدود به ضایعات شهری نمیباشد.ضایعات را میتوان به : ضایعات شهری ، ضایعات صنعتی ، ضایعات بخش کشاورزی ، تقسیم بندی کرد.
بسیاری از افراد با استناد به وعده و وعید هایی که دستگاه سازان در تامین بار و فروش محصول به آنها میدهند وارد این کار میشوند و متاسفانه شکست میخورند.
کد آیسیک مرتبط با بازیافت ضایعات نایلون
کد آیسیک مخفف International Standard Industrial Classification (سیستم بین المللی طبقه بندی استاندارد صنایع) است. کد گذاری به عنوان روش ساده و دقیق برای تعیین هویت کالا، قطعات ، مدارک و اموال ، سالها است که در سطح شرکت هاو زنجیره های تأمین مورد استفاده قرار می گیرد.
نام محصول | کد آیسیک |
بازیافت ضایعات و محصولات پلاستیکی | ۳۷۲۰۳۱۲۳۰۶ |
فرایند بازیافت نایلون
یکی از مهمترین نکاتی که باید در طرح توجیهی بازیافت نایلون به آن پرداخت، فرایند انجام این کار است. در ادامه مراحل بازیافت نایلون را با یکدیگر مرور خواهیم کرد.
جداسازی و تفکیک ضایعات پلاستیک
به طور کلی ۷ نوع پلاستیک عمومی و ۴ پلاستیک تخصصی وجود دارد . هر کدام از این پلاستیک ها رفتار رئولوژیکی خاصی از خود نشان میدهند و همه ی آن ها به غیر از پلی اتیلن و پلی پروپیلن ، با هم دیگر ناهمگن هستند. یعنی قابلیت اختلاط با یکدیگر را ندارند.
از آنجایی که پلاستیکها دارای انواع گوناگونی هستند روند بازیافت آنها با یکدیگر تفاوت دارد و باید انواع مختلف آنها را به صورت جداگانه بازیافت نمود.
به این دلیل که هر یک از مواد اولیه پلاستیک مانند پلی اتیلن، پلی پروپیلن و پلی آمید خواص ویژه خود را دارند، ترکیب و ذوب کردن آنها با یکدیگر ترکیب ناهمگونی را ایجاد خواهد کرد.
پس از جمع آوری ضایعات باید آنها را برحسب مواد اولیه ساخت و سختی و نرمی جدا سازی نمود.
آسیاب و خرد کردن پلاستیک
در این مرحله باید پلاستیکهای جدا شده را با استفاده از دستگاه آسیاب پلاستیک خرد کرد و به پرکهای پلاستیک تبدیل نمود، اندازه پرکها باید کمتر از دو و نیم سانتی متر باشد.
ضایعات بر اساس نوع و جنسشان برای خرد شدن به آسیاب های متفاوتی نیاز دازند ، به طور مثال ضایعات نایلون ، گونی ، سلفون و انواع فیلم به آسیاب شمشیری نیاز دارندو ضایعات چگال مانند بطری پت ، بطری های شیر و … برای خرد شدن به آسیاب چکشی نیاز دازند.
شست و شو
در این مرحله باید مواد حاصل از عملیات آسیاب پلاستیک را تمیز کرد، تا هر گونه مواد فلزی، گرد و خاک و سنگ ریزه از آنها جدا شوند. برای شستشوی ضایعات باید از خطوط مکانیزه استفاده کرد.
یک خط شستشو باید شامل موارد زیر باشد:
کانوایر ، وان شستشو، سانتریفیوژ
خشک کردن
ضایعات آسیاب شده در این مرحله دارای رطوبت و آب هستند به همین جهت رطوبت زدایی از آنها ضروری است، به این دلیل که وجود رطوبت روی بار در مراحل بعدی کیفیت مواد تولیدی را کاهش خواهد داد.
خشک کردن مواد آسیاب شده با استفاده از کانال های حرارتی انجام میپذیرد. در تصویر میتوانید مراحل تولید پرک های پلاستیکی را مشاهده کنید.
تولید گرانول بازیافتی
برای آماده سازی مواد آسیابی برای استفاده در فرایندهای بعدی و استفاده از آنها برای ساخت محصولات پلاستیکی، آنها را به شکل گرانول تبدیل میکنند.
جهت تولید پرکهای پلاستیکی به گرانول از دستگاه اکسترودر استفاده میشود، دستگاه گرانول ساز وظیفه ی ذوب پلاستیک و تبدیل آن به دانه های ریز عدسی یا استوانه ای شکل را دارد.
با استفاده از این فرایند پرکها به شکل قطعات ریز و یکدست کوچکی تبدیل میشوند.
برای تولید گرانول، در ابتدا پرک و ضایعات آسیاب شده را با استفاده از اکسترودر ذوب کرده و به شکل رشتههای کوچکی در میآورند،
در مرحله بعدی پلیمر ذوب شده را با استفاده از یک کاتر به قطعات کوچکی در میآورند، و درون یک وان آب میریزند تا خشک شوند.
این روش سادهترین روش برای تولید گرانول در مقایسه با روشهای دیگر است، و در ایران عموماً از این روش استفاده میشود.
پیش بینی وضعیت سرمایه گذاری بازیافت نایلون
یکی از مهمترین بخش های طرح توجیهی بازیافت نایلون، پیش بینی وضعیت سرمایه گذاری و تعداد منابع انسانی و مکان مورد نیاز برای راه اندازی این کسب و کار است.
ظرفیت تولید سالیانه : ۱۵۰۰ تن گرانول
نرخ برابری دلار : ۲۸۰۰۰ تومان
مساحت زمین موردنیاز : ۳۰۰۰ مترمربع
زیربنای کل : ۱۳۰۰ مترمربع
تعداد نیروی انسانی مورد نیاز : ۲۵ نفر
میزان سرمایه گذاری ثابت : ۱۶.۲ میلیارد تومان(بدون احتساب هزینه زمین)
ارزش ماشين آلات و تجهيزات : ۶.۹ میلیارد تومان
نرخ بازده داخلی در سال مبنا : ۵۶ درصد
نتیجه گیری
همان طور که می دانید برای اخذ وام و تسهیلات نیاز به طرح توجیهی بازیافت نایلون به روز و اختصاصی دارید. برای درخواست طرح توجیهی و بروز کردن طرح موجود در این مقاله می توانید با شماره 88323274-021 و یا 09120213393 تماس بگیرید.
Leave A Comment