طرح تولید کنسرو ذرت

تولید کنسرو ذرت و صنعت کنسرو سازی ، یکی از اکتشافات بسیار مهم بشر می باشد که بواسطه آن امکان نگهداری مواد غذائی برای بلند مدت فراهم گردیده است . در اصطلاح فنی کنسرواسیون به مفهوم نگهداری غذا است که از طرق مختلف مانند قوطی کردن ، خشک کردن ، انجماد ، نگهداری در شربت نمک و یا شکر و …. انجام می گیرد . در کشور ما کلمه کنسرو صرف نظر از مفهوم عام آن ، بصورت مترادف با قوطی کردن Canning مورد استفاده قرار می گیرد که در آن ماده غذائی در شربت شکر یا نمک به مدت طولانی نگهداری می گردد . این کنسرو نگهداری شده در آب نمک می باشد که در قوطی های فلزی ۵۰۰ گرمی تولید و عرضه می گردد . مصرف این محصولات بعنوان ماده کمکی و همراه غذا بوده و کلیه گروه های جامعه مصرف کننده آن محسوب می گردند .

فرآیند تولید کنسرو ذرت

خوشه گيري
ذرت شيرين نيز بصورت دانه هاي چسبيده به خوشه آن از كشاورزان خريداري و به محل كارخانه حمل مي گردد . از اين رو لازم است اين سبزي ها دپضانه شده و جهت توليد كنسرو آماده گردند . عمليات دانه كردن توسط ماشين مخصوص انجام مي گيرد .

شستشوي دانه ها
ذرت پس از دانه شدن ، براي زدودن بقاياي اجرام خارجي مانده از مزرعه مانند بقاياي سموم استفاده شده ، حشرات ، خاك و غيره شستشو و تميز مي گردند كه اين امر بوسيله آب انجام مي گيرد .

پخت اوليه ( بلنچينگ )
كنسرو يك ماده غذائي است كه در حالت پخته شده تحويل بازار مي گردد . بنابر اين پخت آن در كارخانجات كنسرو سازي در دو مرحله صورت مي گيرد . در مرحله اول ذرت در مخازن تحت خلاء پيش پخت گرديده و در مرحله دوم كه ذرت در داخل قوطي ريخته مي شود پخت تكميل مي شود . در پخت اوليه ذرت بصورت پاتيلي تحت خلا پخته مي شود .

پر كردن ذرت در قوطي هاي فلزي
ذرت پس از پخت اوليه بوسيله ماشين هاي پركن ، در داخل قوطي هاي فلزي پر مي شود . البته بايد گفت كه قوطي ها قبل از پر شدن ، بوسيله فشار بخار تميز مي گردند . ميزان ذرت پرشده در هر قوطي بوسيله تنظيم ماشين پركن ، بطور دقيق كنترل مي گردد .

افزودن آب نمك و ساير افزودني ها به ذرت داخل قوطي
كنسرو ذرت شيرين ، كنسرو سبزي نگهداري شده در نمك است . از طرف ديگر برخي افزودني ها نيز همانند اسيد سيتريك ، بن زوات سديم و غيره نيز بعنوان نگهدارنده ( ضد كپك و فساد شيميائي و ميكروبي ) به محتويات كنسرو افزوده مي شود . لذا اين مواد در مرحله پس از قوطي پركني اضافه مي شود . لازم به ذكر است كه كليه مواد فوق بصورت گرم در قوطي پر مي شوند .

درب بندي
پس از پر شدن قوطي از سبزي و افزودني هاي آن ، درب قوطي بوسيله ماشين درب بند بسته و درز كوبي مي گردد .

پخت نهائي
پخت نهائي اكثرا در مورد ذرت شيرين انجام مي گيرد كه علت آن نيز دير پز بودن ذرت است . شيوه عمل بدين صورت است كه قوطي كنسرو در داخل آب داغ قرار داده شده و بصورت حرارت غير مستقيم پخته مي شود .

عمليات حرارتي ( استريليزاسيون )
كليه مواد غذائي كنسروي لازم است پس از قوطي شدن ، تحت دما و زمان مشخصي استريليزه گردند . اين عمل سبب از بين رفتن كامل ميكروارگانيسم هاي محتوي غذا شده و آنرا براي نگهداري بلند مدت آماده مي سازد . در مورد كنسروهاي مورد مطالعه دماي استر يليزاسيون حدود ۹۰ درجه سانتي گراد و زمان حدود ۲۰ دقیقه است.

ليبل زني قوطي هاي فلزي
قوطي هاي فلزي كنسروها معمولا به دو صورت توليد مي گردند . در حالت اول مشخصات محصول و توليد كننده آن بصورت مستقيم روي قوطي چاپ مي شود و در حالت دوم اين اطلاعات روي كاغذ چاپ و در پايان توليد بوسيله چسب روي قوطي چسبانده مي شود . عمليات ليبل چسباني بوسيله ماشين انجام مي گيرد .

بسته بندي شرينگ
بسته بندي معمول در صنعت كنسرو ، شرينگ است كه در اينحالت قوطي ها بصورت ۱۲ عددی توسط پلاستيك روشن و تحت حرارت حاصل از هواي داغ ، شرينگ مي گردد .

قرنطينه محصول به مدت معين
محصولات غذائي پس از توليد لازم است به مدت معيني در انبار محصول قرنطينه شده و در صورت عدم مشاهده هر گونه آلودگي ميكروبي ، راهي بازار مصرف گردند . وجود آلودگي هاي ميكروبي در قوطي ها بصورت باد كردگي قوطي ها ، سوراخ بودن آنها و موارد ديگر قابل مشاهده و كشف است .که زمان قرنطينه حدود دو هفته مي باشد .

ارسال محصول آماده فروش به انبار محصول
پس از پايان دوران قرنطينه ، محصول براي فروش به انبار محصول تحويل مي شود .

کشورهای تولید کننده ذرت در جهان

بر اساس اطلاعات بدست آمده مهمترین کشورهای تولید کننده ذرت در جهان کشورهای آمریکا با ۳۱٫۳ درصد سهم ، چین با ۲۳٫۸ درصد و برزیل با ۸٫۱ درصد سهم از تولید جهانی بوده‌اند. این در حالی است که این سه کشور در حدود ۶۳ درصد تولید ذرت در جهان را به خود اختصاص داده‌اند.
در خصوص ایران نیز اطلاعات آماری نشان می‌دهد بر اساس اطلاعات در حدود ۷۷ درصد ذرت مصرفی برای دامداری کشور منشا وارداتی دارد . طرف‌های تجاری واردات ذرت دامی انگلستان، اکراین، چین، آلمان، اتریش، امارات، چین، آلمان، اتریش، برزیل، ترکیه، سنگاپور، سوئیس، عربستان، روسیه، هلند، هند و لتونی بوده‌اند . اما از آنجایی که ایران به ذرت وارداتی برای تولید در بخش دام و طیور وابستگی بالایی دارد طبیعتا طبق تجربه گذشته در صورت افزایش قیمت جهانی ذرت، این افزایش به داخل کشور ما منتقل می‌شود. که این موضوع نیز باعث افزایش قیمت نهاده تولیدی گوشت در کشور می‌شود.

خواص کنسرو ذرت

۱٫ ذرت یک منبع غنی از ویتامین B1 است که در سوخت و ساز کربوهیدرات‌ها استفاده می‌شود،
۲٫ سرشار از ویتامین B5 است که به فعالیت‌های فیزیولوژیکی در بدن کمک می‌کند،
۳٫ حاوی فولیت است که در تولید سلول های جدید نقش قابل ملاحظه‌ای دارد
۴٫ حاوی مقادیر قابل توجهی ویتامین C است که برای مقابله با بیماری ‌ها مفید است.
۵٫ به دلیل این مزایای تغذیه‌ای، متخصصان تاکید دارند که ذرت را در رژیم غذایی روزانه خود بگنجانند.
۶٫ ذرت علاوه بر اینها، سرشار از فیبر خوراکی است که به شما کمک می‌کند با مشکلات هاضمه و دستگاه گوارش مثل یبوست مقابله کنید.
۷٫ ذرت غذای خوبی برای پیشگیری از سرطان است؛ فیبر خوراکی ذرت به پایین آوردن سطح کلسترول خون کمک می‌کند، احتمال ابتلا به سرطان روده را کاهش می‌دهد.
۸٫ برای کمک به کاهش میزان قند خون در افراد مبتلا به دیابت مفید است.

” انتهای مقاله طرح تولید کنسرو ذرت “